Tänk på detta innan du lånar ut pengar till kompisar

spela-pengar

Att låna pengar har blivit ett stort fenomen på många ställen runtom i världen. Svenskar lånar som aldrig förr till allt möjligt. Det kan vara hus, bil, tv eller möbler som ska handlas in och som inte finns kontanta medel sparade att ta av. När du spelar med kompisar rekommenderar vi inte att du lånar ut några större summor! När ett kreditinstitut eller en bank ger ett lån tillkommer ränta vilken varierar beroende på långivare. Det kan här vara ganska stora skillnader på vissa långivare. Procentsatsen varierar från några procent upp till närmre 30 procent av lånesumman per år. En viktig fråga att ställa sig själv är om det är värt det eller om det kanske trots allt finns en alternativ lösning på problemet. Kanske finns det någon i bekantskapskretsen som har möjlighet att låna ut summan mot en säkerhet och att villkoren då kan bli mer fördelaktiga. Det är viktigt att undersöka alla möjligheter för att hitta den bästa lösningen.

Hur går jag tillväga

Fundera på om det är någon i din omgivning som har möjlighet att ge dig ett lån och ta modet till dig och fråga. Det värsta som kan hända är att du får ett nej. Om du får ja på att låna pengar privat är det viktigt att göra det lika formellt som när du får ett vanligt lån beviljat hos banken. Informera om vad lånet kommer att användas till så att din vän slipper gå och fundera på detta. Därefter är det viktigt att skriva kontrakt med uppgifter som namn, födelsenummer, adress samt summa och ränta på lånet. Det är också viktigt att det finns en betalplan uträknad antingen med betalning per månad, år eller det som ni kommer överens om. Denna formalitet kan göra stor skillnad för framtida vänskap och är viktig för att inte skapa misstro och bråk mellan er. Självklart är det viktigt att hålla det som ni avtalat mellan er.

Håll det du lovar

Det finns som sagt olika alternativ till att få tag på pengar då det finns behov. Ett smart sätt är att låna av en bekant som har möjlighet till detta och som tycker att det känns okej. Viktigt att tänka på är att ordna med ett kontrakt så att den som lånar dig pengar känner sig trygg med uppgörelsen då det trots allt är en chansning från dennes sida. Det juridiska bör vara formulerat på liknande sätt som det dokument du signerar på banken. När lånet är upprättat är det viktigt att du som låntagare sköter dina betalningar och gör dem i tid. Annars kan det medföra att vänskapen sätts på spel och i värsta fall avslutas helt och hållet. Tänk också igenom beslutet innan lånet tas så att du med säkerhet vet att du har möjlighet att återbetala detta som planerat. Om det trots allt skulle bli problem någon månad är det viktigt att ni kommunicerar med varandra.

En klocka och pengar