Allt du behöver veta om pokerbord

poker-bord

Kortspelsborden slog igenom på 1700-talet när kortspel började bli populärt i Europa. Pokerns historia är däremot lite oviss, men modern poker uppstod i USA i början av 1900-talet. Ett pokerbord är ett bord specifikt designat för pokerspelande. Pokerbord är ofta klädda med ett speciellt tyg som hjälper korten glida lätt över bordet. Vanligen är bordet runt eller ovalt utformat och kantat med mjuk stoppning för att spelarna ska kunna vila armarna mot en mjuk och behaglig yta. Ofta finns det platsmarkeringar på borden för de olika spelarna. Pokerbord är i regel designade så de ska vara hopfällbara för att man enkelt ska kunna flytta dem. Detta eftersom det är vanligt att man anordnar spelkvällar på olika platser. Som allt annat finns pokerbord i många olika prisklasser, designer och storlekar. På internet finns också guider som visar hur man tillverkar ett eget pokerbord för en relativt billig peng, perfekt om man är ett kompisgäng med en budget.

Positionerna vid ett pokerbord

Ett av de mest grundläggande elementen vid pokerspelande är positionen vid pokerbordet. Positionen utgör spelarens plats i spelet och strategierna som används bör anpassas därefter. Den faktor som påverkar spelaren vid platsindelningen är spelinformationsmängden denne har innan draget behöver göras. Man brukar dela in platserna vid pokerbordet i tre olika positioner: tidig, mellan och sen position. Spelet går klockvis där de tidiga spelarna spelar först och så vidare. Alltså är din position bättre ju senare den är eftersom du har mer information att utgå ifrån ju senare på rundan du sitter. De allra svåraste positionerna är de två första eftersom man måste agera allra först, med allra minst information. På så sätt är de allra bästa positionerna de sena i slutet av rundan. Det innebär att dessa får bestämma sina drag efter alla andra spelare redan gjort sina drag, vilket gör att man kan anpassa sin strategi efter de andra spelarnas drag.

Tips för en lyckad kväll vid pokerbordet

För att anordna en lyckad och professionell spelkväll krävs det mer än bara ett pokerbord. Det finns många faktorer som bidrar till den spännande, mystiska spelstämningen som gör en pokerkväll lyckad. Den allra viktigaste ingrediensen är naturligtvis pokerbordet. Att sitta vid ett pokerbord istället för ett vanligt bord är det som skiljer en vanlig, spontant anordnad spelkväll från en välplanerad och seriös. Snacks och dryck är viktigt för en lång kväll av intensivt spelande. Om miljön ni spelar i tillåter, är cigarrer något som alltid varit starkt sammankopplat med poker. En relativt dämpad belysning i omgivningen är bäst, med starkt ljus ner på pokerbordet. En amerikansk jazz-spellista tillför mer till stämningen än vad man kan tro. Klassisk pokermusik är en riktigt stark stämningsfaktor. Slutligen är det naturligtvis viktigt för alla inblandade att kunna spelet. Därför är det självklart bäst om alla spelare har lärt sig reglerna och spelet i förväg. Lycka till med pokerkvällen!

Två personer spelar poker